Elementi v vrtu

V grobem delimo elemente v vrtu na žive in nežive. Oboji dajejo vrtu svojevrsten slog, navadno delujejo povezano in ustvarjajo prijetnost, dovršenost in skladnost. 

Vas morda zanima, kateri barvni odtenki naj prevladujejo v vrtu po najnovejših raziskavah? Katere materiale je najbolje kombinirat in katere rastline so si med seboj najboljša družba tako po barvi, teksturi in fiziologiji? In kako rastline in vse elemente na vrtu smiselno družiti, da bo vrt celostno usklajen in se bo prijazno razvijal v daljšem obdobju. Na vsa vprašanja so odgovori podani v dobro premišljenem načrtu


Grajeni elementi

vrt-grajeni-elementi-6jpg

Načrtujemo ureditev dvorišč, vrtnih poti in stopnic ter lokacijo postavitev opornih zidov, nadstreškov, ograj, letnih kuhinj... Svetujemo pri izbiri tlakovcev in materialov za zidove, ograje, nadstreške, ki so primerni za vaš vrt. S podrobnimi načrti lahko nekatere elemente sami izdelate ali jih naročite pri ustreznih ponudnikih.


Rastlinski elementi

vrt-rastline-1jpg

Ob besedi "vrt" navadno najprej pomislimo na mogočno drevo, lahkotno gibanje vej cvetočega grma, zeleno mejo kot ločitev vrta, nasad trajnic, svežino enoletnic ali preprosto umirjenost prostornosti, ki jo pričara trata.

Kako v vrtu izbrati pravo zasaditveno kompozicijo, ki nam bo v veselje? To je ena izmed bistvenih nalog načrtovanja, in sicer dobrega poznavanja rastlin in občutka za vrtno umetnost. 


Voda v vrtu

vrt-voda-7jpg

Voda ima v vrtu več pomenov.  V suhih dneh je nujno potrebna za normalno rast rastlin, v vročem poletju nam ohladitev v bazenu da novih moči za prihajajoče napore, šum vode v vodnem motivu pa nas sprosti in popelje stran od vsakdanjih skrbi.
Vrtna oprema

vrt-oprema-6-a-jpg

Z vrtno opremo kot je vrtno pohištvo (mize, stoli, ležalniki, gugalnice,...), okrasne posode, razni dekorativni predmeti (kipi, skale, skulpture, sončne ure, ptičje hišice, svečniki,…) v vrt vnesemo domačnost ali prefinjenost. Z občutkom poskrbimo, da je vrtna oprema usklajena s tipom vrta in značajem ljudi.

Svetujemo pri izbiri in postavitvi vrtne razsvetljave in namakalnega sistema.