Rastlinski elementi v vrtu

Ob besedi "vrt" navadno najprej pomislimo na mogočno drevo, lahkotno gibanje vej cvetočega grma, zeleno mejo kot ločitev vrta, nasad trajnic, svežino enoletnic ali preprosto umirjenost prostornosti, ki jo pričara trata. Kako v vrtu izbrati pravo zasaditveno kompozicijo, ki nam bo v veselje? To je ena izmed bistvenih nalog načrtovanja, in sicer dobrega poznavanja rastlin in občutka za vrtno umetnost.

Z izbiro raznovrstnih rastlin dosežemo v vrtu prijetno harmonijo barv čez vse leto. Pomembno je, da so rastline izbrane po vaših željah in glede na količino časa, ki ste ga pripravljeni nameniti vzdrževanju vrta. Z rastlinami ustvarjamo zasebne dele vrta, zakrijemo moteče dejavnike, ustvarjamo prepotrebno senco v vročih dneh, poudarimo posebno zanimive prostore, povezujemo vrt z objektom, nudimo zatočišče živalim,…. 

S saditvijo sadnih rastlin in zelenjadnic pa pridobi vrt še uporabno vrednost. Če so v družini tudi otroci, se bodo z veseljem lotili svojih vrtnarskih veščin tako v gojenju zelenjadnic, nabiranju sladkih plodov, grabljenju in ostalih opravilih. Le vpeljati jih je treba v vrtnarski svet in jih na prijazen način naučiti osnovne faze od sajenja do pobiranja pridelkov sadja in vrtnin. 

V zadnjem času se veliko ozavešča o pomenu žuželk v vrtu.  Predvsem čebelam je potrebno zagotoviti čimveč 'paše', zato naj bodo vrtne gredice zasajene tudi z medonosnimi rastlinami.

Velik poudarek je na trati, ki naj v vrtu zaseda čimveč prostora. Tako dosežemo, da postanejo drugi rastlinski elementi (drevesa, grmovnice,…) ter objekti, ki jih trata obdaja, izrazitejši. Trata mora služiti tudi hoji in igri otrok. Je hkrati element, ki navadno zahteva v vrtu tudi največ nege.