Vrtno načrtovanje

'Obiskujem vrtove in v vsakem odkrijem nekaj skrivnostnega. To so vrtovi s sporočilom, med seboj drugačni in ustvarjeni za ljudi s svojim življenjskim stilom.'


O vrtu

vrt-11jpg

Vrt postaja zaradi ritma sodobnega življenja vse pomembnejši del bivalnega prostora. Lahko vam pomeni sprostitev, razkošje, dodatek k hiši ali veliko ljubezen v delu, v vsakem primeru pa je pomembno, da je smiselno in lepo urejen. Dobro premišljen načrt vrta vam lahko prihrani veliko truda, časa in denarja.

Ljudje smo različni in prav tako naše želje. Nekateri si v vrtu želijo predvsem mirnosti z zeleno listnatimi drevesi in grmi, drugim je ljubša barvitost cvetočih rastlin, tretji uživajo v delu v sadnem in zelenjavnem vrtu ter cenijo svoje domače pridelke. Na drugi strani je veliko ljudi, ki jim vrt pomeni predvsem zabavo in za zdravje pomembno fizično aktivnost. Prav gotovo pa vrt vsem pomeni vrnitev k naravi.

Z znanji s področij, ki se dotikajo urejanja vrtov ter z več kot 20 let izkušenj, vam bomo, skupaj s strokovnjaki iz drugih področij, pomagali, da boste v vašem vrtu našli svojo srečo in delček narave.
Zakaj načrt

zakaj-nart-vrt-2jpg

Marsikdo v želji, da bi čimprej naredil okolico doma lepo in prijetno za bivanje, večkrat pozabi, da morajo vsi deli vrta tvoriti celoto, se med seboj ujemati in dopolnjevati. To ugotovi šele potem, ko je vložil ogromno truda v posamezne dele vrta in spozna, da stvari ne delujejo tako, kot bi si želel.

Predhodno načrtovanje vrta je pomemben del oblikovanja prijetne okolice doma, saj tako uskladimo naše zamisli z možnostmi, vnaprej premislimo, kako bodo vsi elementi med seboj smiselno povezani ter na kakšen način in v kakšnem vrstnem redu naj urejanje vrta poteka.

Dober načrt vrta upošteva mnogo dejavnikov kot so: lega vrta v širši okolici, smeri neba, oblika in velikost zemljišča, tip tal, klimatske razmere, odkrivanje zanimivih in zastiranje motečih elementov v okolici, obstoječe rastline, značaj vrta (mestni, podeželski, atrijski…), arhitektura objekta in njegova lega v prostoru, hrup, ohranitev okolja, itd.

Predvsem upoštevamo želje in zahteve vas naročnikov, saj le na ta način lahko skupaj dosežemo, da se boste v vrtu res počutili prijetno in domače.


Kaj načrtujemo

nartujem-vrt-2jpg

Pristopi k oblikovanju vrta se razlikujejo glede na to, kje se vrt nahaja. Mestni vrt ima povsem druge zakonitosti kot jih ima podeželski vrt, primorski vrt se močno razlikuje od vrta na gorenjskem, itd. Z načrtom poskrbimo za to, da se bo vaš vrt prilagodil okolju, v katerem se nahaja ter vašim željam.

Podobno kot imajo stavbe različne funkcije in so temu primerno tudi oblikovane in urejene, se tudi vrtovi razlikujejo v svojem namenu in je tako izbira vrtnih prvin različna. Poleg okolice vašega doma načrtujemo vrtove ob vaših počitniških hišicah, privlačna in zanimiva okolica poslovnega objekta pa pomeni prijazno dobrodošlico kupcem in zaposlenim.

Načrtujemo vrtove vseh velikosti in funkcij, v različnih okoljih in ne glede na to ali gre za nov vrt ali za prenovo obstoječega.

Celostni načrt

celostni-tloris-za-vrt-1jpg

Priprava celostnega načrta je pomemben del urejanja vrta, saj v njem zajamemo želje lastnikov, prikažemo ideje, upoštevamo velikost in lego prostora za izbrane dejavnosti.

Razvidna so vsa dela, način in faznost izvedbe ter izbor rastlin in materialov za posamezne elemente (tlakovane površine, ograje, pergole, vodne motive,…), ki jih bomo v vrtu upoštevali. Posebej pripravljeni popisi izbranih rastlin in materialov (s količino in vrsto materiala) in potrebnih del vam pomagajo pri izračunu obsega investicije ter iskanju posameznih izvajalcev in dobaviteljev.

Da bi se načrt kar najbolj prilagodil vašim željam in potrebam, je pogovor zelo pomemben del načrtovanja. Dogovorimo se za srečanje na mestu, ki bi ga radi uredili in se tam pogovorimo o vaših željah in razmišljanjih v zvezi z vrtom. Obenem se seznanimo s prostorom.