Zakaj načrt

Marsikdo v želji, da bi čimprej naredil okolico doma lepo in prijetno za bivanje, večkrat pozabi, da morajo vsi deli vrta tvoriti celoto, se med seboj ujemati in dopolnjevati. To ugotovi šele potem, ko je vložil ogromno truda v posamezne dele vrta in spozna, da stvari ne delujejo tako, kot bi si želel.

Predhodno načrtovanje vrta je pomemben del oblikovanja prijetne okolice doma, saj tako uskladimo naše zamisli z možnostmi, vnaprej premislimo, kako bodo vsi elementi med seboj smiselno povezani ter na kakšen način in v kakšnem vrstnem redu naj urejanje vrta poteka.

Dober načrt vrta upošteva mnogo dejavnikov kot so: lega vrta v širši okolici, smeri neba, oblika in velikost zemljišča, tip tal, klimatske razmere, odkrivanje zanimivih in zastiranje motečih elementov v okolici, obstoječe rastline, značaj vrta (mestni, podeželski, atrijski…), arhitektura objekta in njegova lega v prostoru, hrup, ohranitev okolja, itd.

Predvsem upoštevamo želje in zahteve vas naročnikov, saj le na ta način lahko skupaj dosežemo, da se boste v vrtu res počutili prijetno in domače.